Google’s alternatief voor Jpeg

Groot gebracht, niets nieuws
Gisteren kondigde Google zijn alternatief voor Jpeg aan. De compressiemethode werd groots geïntroduceerd onder de naam WebP. Dit opensource format biedt een aanzienlijk hogere compressieratio dan jpeg en jpeg2000. Klinkt allemaal fantastisch zou je zeggen. En inderdaad, het werkt ook. Op de images in de gallery ziet echt wel het verschil (ook in formaat van het bestand). Maar of het nu zo vernieuwend is en de plaats van jpeg gaat innemen?

In 1996(!!) was er al een alternatief voor jpeg. Een format wat een aanzienlijk betere compressie heeft dan het nog steeds gevoerde jpeg. Wavelet (PDF). Het doet eigenlijk hetzelfde als WebP doet (zonder het technisch vergelijk aan te gaan). Test het zelf.

Maar waarom is Wavelet dan nu niet de standaard als het zoveel beter is dan jpeg? Het antwoord is eigenlijk heel simpel. Browsers. Voordat alle browsers dit compressietype ingevoerd zouden hebben, zijn we al weer een aantal jaren verder. Natuurlijk is Google wat machtiger en groter dat Wavelet destijds was, maar ik moet ze deze 'oorlog' nog maar eens zien winnen. Ik denk het niet.